Liderii statelor membre ale UE, reuniţi la Bruxelles în cadrul summitului Consiliului European, au decis să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.
Însă, cine s-a așteptat la o „pedeapsă” pe măsura acțiunilor „ilegale şi agresive” ale Turciei a avut parte de o surpriză.
„Măsurile hotărâte vor fi sancţiuni individuale şi se vor putea decide măsuri suplimentare dacă Turcia îşi continuă acţiunile”, a explicat un diplomat european. O listă de nume va fi întocmită în următoarele săptămâni şi va fi supusă aprobării statelor membre, conform concluziilor adoptate de participanţii la summit.
Liderii europeni l-au mandatat pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, să le raporteze până cel târziu în martie 2021 cu privire la evoluţia situaţiei şi să propună în acel moment, dacă va fi necesar, extinderea sancţiunilor la alte persoane sau companii. „Ideea este să strângem şurubul treptat”, a ținut să precizeze o sursă citată de AFP.
Subiectele de dispută cu Turcia s-au înmulţit. Ankara s-a angajat în acţiuni provocatoare împotriva Greciei şi a Ciprului, dar a fost implicată şi militar în conflictele din Libia, Siria şi Nagorno-Karabah. În acelaşi timp, Turcia este membră a NATO (la fel ca Grecia), unde Ankara contează pe o mulţime de susţinători.
În cadrul discuţiilor de la Bruxelles, s-au exprimat toate sensibilităţile. Lipsa consensului a făcut imposibilă adoptarea de sancţiuni economice împotriva unor sectoare de activitate, precum şi aprobarea cererii Greciei de a se impune Turciei un embargo asupra armelor.